Formål
Formålet med projektet er at angribe slagtekyllingebranchens udfordringer med at skabe en rentabel produktion, der opfylder forbrugernes forventninger til dyrevelfærd, produktkvalitet og pris.
Projektet resulterer i en mere bæredygtig slagtekylling. Fodring med ensileret kernemajs forbedrer slagtekyllingers foderudnyttelse med 5 %. Hvis 3 mio. kyllinger spiser 320 t mindre foder, producerer de 146 t mindre gødning og sparer miljøet for 3000 kg N, 1290 kg P og 1714 kg NH3 årligt – uden ændring i kødmængde, -kvalitet eller dyrevelfærd. Der udvikles et Bæredygtighedsindeks, som dokumenterer bæredygtigheden i produktionen. Dermed kan producenter benchmarkes på miljø- og klimapåvirkning, energiforbrug samt velfærd. Bæredygtighedsindekset benyttes til rådgivning, der sikrer værdiløft i hele slagtekyllingeproduktionen.
Projektet giver klarhed om en række nøglefaktorer af betydning for slagtekyllingernes tarmsundhed og åbner op for reduceret brug af coccidiostater i foderet. Projektet afdækker muligheder for at inddrage alternative/mere klimavenlige råvarer i foder til slagtekyllinger. Der udvikles en række managementtiltag, der baner vejen for ny sundhedsstrategi og videreudvikling af hele slagtekyllingeproduktionen.
Den nye majskylling er attraktiv for både forbrugere og producenter og resulterer i et større salg af produkterne både i Danmark og Norden.
Projektet gennemføres som et samarbejde mellem ROSE, DLG, MHJ, AU, KU, VFL og to slagtekyllingeproducenter.